Turvallisuusilmoitusten tekeminen on jo melko yleistä työpaikoilla.
– Suuremmat yritykset ovat olleet esimerkkinä jo pitemmän aikaa, ja heillä turvallisuus- tai poikkeamailmoitusten tekeminen on jokapäiväistä arkea. Ihan pienillä yrityksillä on vielä vaikeuksia, sanoo työturvallisuuskonsultti Tapani Hartikainen TTH Turvatapa Ky:stä.
Hartikainen käyttää turvallisuusilmoituksesta mieluummin termiä poikkeamailmoitus, sillä hänen mielestään se kuvaa parhaiten tavallisuudesta poikkeavaa tilannetta, olipa sitten kyse vaaratilanteesta, tai henkilö- tai omaisuusvahingosta.
Hartikaisen mukaan lähes kaikilla yrityksillä on jonkinlainen ilmoitusjärjestelmä käytössä. Itse järjestelmän olemassa oloa laki ei kuitenkaan edellytä.
– Muutosvastarinta on varmaankin aluksi suurin este järjestelmän käyttöönotolle. Järjestelmän tarkoitus ei missään nimessä ole etsiä syyllisiä, vaikka näin aluksi usein koetaan. Siksi järjestelmän lanseerausvaiheessa on tärkeää tehdä tämä asia selväksi. Hyvän työkulttuurin tunnusmerkkejä ovat itsestä ja toisista huolehtiminen, vuorovaikutus ja yhteistyö, Hartikainen sanoo.
Järjestelmä on työkalu, jolla työyhteisön toimintatapoja ja olosuhteita hallitaan, poikkeamat havainnoidaan, ja sen jälkeen tehdään niiden edellyttämät parannukset ja korjaukset. Tähän tarvitaan mukaan koko työyhteisö.
– Millään teknisillä ratkaisuilla tai ohjelmilla ei tapaturmia voida estää, ellei ihmisiä saada mukaan. Inhimillinen tekijä onnistumisessa on ratkaiseva, Hartikainen sanoo.
Tapani Hartikaisen mukaan kaikki voittavat, kun työturvallisuus toteutuu. Häviäjiä ei ole.